Full HD, 2K, 4K of zelfs 8K? Met al deze verschillende termen zie je de bomen door het bos niet meer. Toch besteden we een aanzienlijk gedeelte van onze dag achter een scherm, dan wel telefoon dan wel televisie of computer. Het is dan ook niet gek dat producenten steeds verder proberen te komen in het verbeteren van de beeldkwaliteit. Wij zetten even kort op een rijtje waar de cyclus begint, welke technieken we op het moment ter handen hebben en wat de toekomst ons te bieden heeft.
Wat is resolutie eigenlijk?
De resolutie bestaat uit het aantal pixels (lichtpuntjes) dat op een beeldscherm te vinden is. Hoe hoger de pixeldichtheid, hoe scherper het beeld. Pixeldichtheid is het aantal pixels per vierkante cm. Dit heeft ermee te maken dat de ‘lichtpuntjes’ zo strak op elkaar zitten, dat het vloeiender en meer als een geheel oogt. (Wikipedia)
Waar we begonnen
In de jaren ’70 begon Japan met het ontwikkelen van de opvolger van NTSC (kleurentelevisie). Zij brachten technieken aan de man waarbij 1150 beeldlijnen verwerkt waren. Vanwege deze kromme verhoudingen kreeg je niet de optimale beleving voor die tijd, mede daarom werd dit geen groot succes. Enige tijd later kwamen er HD-formaten in de omloop. Dit begon bij een pixeldichtheid van 1280/750 met een lage Hz (verversing van de ‘beeldjes’). Inmiddels zijn er enorme stappen gezet. Niet alleen op het gebied van pixeldichtheid, maar ook veel meer kleurtinten en een snellere refresh rate. Hierdoor lopen beelden steeds vloeiender in elkaar over, wat rustiger is voor de ogen en hersenen. De kleuren zorgen voor een natuurlijker effect. (Applecoach)
Wat is op het moment toegankelijk
Als we kijken naar een betaalbare en veel voorkomende technieken die gebruikt worden in monitoren en televisieschermen dan zit je al snel op Ultra HD (4K). Deze term zal bekend in de oren klinken, maar weinig mensen weten ook daadwerkelijk wat 4K precies inhoudt. Bij 4K is het aantal pixelkolommen naamgevend. De resolutie van 4K is 4096 x 2160, wat ervoor zorgt dat beelden scherp zijn en er weinig zwartruimte op een scherm ontstaat. 4K displays zijn onder anderen aan te raden onder gamers die grafische topkwaliteit willen, maar ook vormgevers hebben natuurlijk meerwaarde aan een hogere resolutie beeldscherm. Wel moet erbij gezegd worden dat 4K in theorie klinkt als vier keer een hogere resolutie dan HD (2018p). In essentie is dat ook wel zo, alleen is dit voor het blote minimaal te constateren. Er zitten zeker voordelen aan 4K schermen, vooral met het oog op de toekomst, maar het biedt absoluut nog geen wereld van verschil. (4K-uhd.nl)
De toekomst
Uiteraard hebben wij bij InZoom Videoproductions geen glazen bol, maar zijn wij ons er wel van bewust dat de techniek nog alle kanten op kan gaan wat betreft beeldkwaliteit. Inmiddels staat 8K in Oosterse landen al centraal, maar bij ons nog in de kinderschoenen. De techniek is er dus al, alleen moet de content dit type resolutie wel kunnen ondersteunen. 4K is inmiddels al op veel plekken te zien, alleen nog lang niet elke type content is nu 4K. Ook denk ik dat er niet te lang voortgeborduurd gaat worden op pixeldichtheid, maar eerder op kleurtinten en verversing van de beelden. Dit maakt het ten slotte dat de beelden die wij ontvangen levendiger aanvoelen. De toekomst zal het uitwijzen!

Volg ons ook op social media!
Facebook: InZoom Videoproductions
Insta: @inzoom_videoproductions
Check onze site!
www.inzoomvideoproductions.nl
Bronnen
Applecoach. (2018). ‘Video resolutie: wat is het, en waarom is het belangrijk voor je video’s?’. Geraadpleegd op 3 mei 2019, van https://applecoach.nl/video-resolutie
4k-uhd. (2019). ‘4K Ultra HD’. Geraadpleegd op 3 mei 2019 van https://4k-uhd.nl
Wikipedia. (2019, 20 maart). ‘Resolutie (digitale beeldverwerking)’. Geraadpleegd op 3 mei 2019, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Resolutie_(digitale_beeldverwerking)
Geef een reactie